Dengki

Assalamu'alaikum

Dengki teh ning tiasa ngahapus pahala urang nyalira. Meski rajin solat fardu, solat tahajud, solat duha. Tapi tina sakalina hatena dengki kahapus eta pahalana.
contoh gampilna dengki teh kieu. Teu resep ningali batur bingah, teu resep diluhuran pangkatna,  mun aya nu berhasil kukulutus teu puguh, pami dagangan laku, si tukang dagang nu lainna kukulutus teu puguh. Pami aya nu leuwih sae ti anjeunna, anjeuna pasti risih teu tenang.
Conto umum disakola.
guru ngumumkeun nilai.
"Tah ayeuna si A, Nilai seluruhna si A nyaeta 9.5"
nu dengki pasti ngarespon tiasa langsung atanapi dina hatena kieu.
"ih urang mah teu percaya si A nilaina 9.5 manehna pan jarang asup sakola, ari urang mineng asup."

Teras conto gampilna deui.
dokter senior sareng dokter junior .2 nana buka praktek rada caket.
Nah ternyata anu laku teh dokter anu muda, anu juniorna tea. Teras si dokter anu ngaraos senior teh kalah panas teras kukulutus. " ah dokter eta mah ilmuna ge handap keneh ti urang, urang geus boga pangalaman loba."

Conto deui anu gampil.
aya jalmi sarjana sareng jalmi biasa lulusan sakola sma.
si jalmi anu lulusan sakola sma pedah nulis dina statusna ngingetan ka jalmi anu sanesna sareng nyantumkeun dalil Al-qur'an.
Teras respon jalmi sarjana kieu
"Ih jelema eta sok tahu wae, kos nu luhur wae ilmuna, ngan lulusan sma oge. Beda jeung urang ilmuna, geus sarjana deuih."

conto deui aya pasantren anu atos jejreg lami sareng kasohor, teras cle weh aya nu ngadamel deui pasantren sarebu meter ti jarak pasantren eta.
Teras anu gaduh pasantren anu kasohor eta teh dengki kieu " pasantren eta mah leutik keneh beda jeung pasantren nu urang jeung santrina ge pinteran keneh santri didieu"

jeung anu paling parah mah ulama dengki ka ulama nu sanes. Sabab dengkina bakalan ngagunakeun dalil tina Al-Qur'an kanggo ngajatuhkeun. Naudzubillahhiminzalik.

Nya berarti dengki teh teu kaop aya atanapi ningali sesuatu anu leuwih sae ti anjeuna atanapi aya nu ngaluhuran anjeunna/sipelaku anu dengki tea. Faktorna macem macem kos conto anu dijababarkeun ku abi diluhur. Tiasa ku faktor status sosial, beda elmu, benten pendapatan jeung sajabana.

Rasulullah SAW bersabda

ﺇﻳَّﺎﻛُﻢْ ﻭَ ﺍﻟْﺤَﺴَﺪَ , ﻓَﺈِﻥَّ ﺍﻟْﺤَﺴَﺪَ ﻳَﺄْﻛُﻞَ ﺍﻟْﺤَﺴَﻨَﺎﺕِ , ﻛَﻢَ ﺗَﺄْﻛُﻞَ
ﺍﻟﻨَّﺎﺭِﺍﻟﺤَﻄَﺐِ
“Jauhilah diri kalian dari sifat dengki,
karena sesungguhnya dengki itu memakan
(pahala) kebajikan sebagaimana api
membakar kayu.”

Sieun nya? abi ge sieun sieun ku Allah sieun dengki , sabab abi oge ngaraos asok dengki oge kabatur. Abi ge nuju diajar kanggo henteu dengki.
Teras cara ngobatanna kumaha? Sesah saleresna. Diantawisna tawadu sareng latihan, latihan teras latihan. Teras tong sungkan muji jalmi, ka saluhureun atanapi ka sahandapeun. Contona sapertos kieu.

Aya hiji pameget anu nuju bingung milih salah sahiji tina tilu istri anu bageur.
Istri nu kahiji, nyarios kieu  " si teteh anu ka 2 anu solehah, ngaosna oge sae pisan teh, sareng anjeuna rajin, pokokna siteteh eta solehah pisan ^^.

Teras si pameget ujungna kalah milih istri no hiji kanggo janten bojona. Soalna anjeuna terang si istri sanes jalmi anu asok dengki kabatur.

Seueur saleresna kauntungan sae pami henteu dengki teh, contona sapertos anu diluhur . Sareng teu aya dengki anu henteu ngarugikeun, sadayana oge pasti ngarugikeun nu utamina kadiri nyalira katambih pahala-pahala kahapus. Katambih anu tara dengki mah hatena pasti tiis wae, asok senyum (sanes pura-pura senyum) asok ngadoaken ka sadayana, sareng hatenaa bingah wae meski kaayaannya sabalikna. 

Janten hayu dina dinten sasih siam ieu dina sasih anu seueur barokahna ieu. Hayu ti ayeuna teu kengeng dengki, sing rajin bingah we, sing rajin sareng teu kengeng sungkan kanggo muji batur. Hayu urang soson ngalakonannana sabatas karena Allah Subhanahuwataala. ^_^

Penjelasan abi ieu anu diluhur terinsfirasi tina  ceramahna aagym subuh tadi. Punten kasadayana bilih aya kalepatan Dan maaf kalo pake bahasa sunda, soalnya lagi kepengen heehehe  . Inget jangan Dengki ^_^

Wassalamu'alaikum

Published with Blogger-droid v2.0.6

20 komentar:

  1. kadang-kadang sok dengki kabatur,hoream ah jadi sieun amal na leungit,urng jauhan ayeuna mah. .

    ReplyDelete
  2. biasanya orang beriman di uji dgn ujian dengki... insya allah yg berpengalaman sudah matang menghadapi ujian ini :)

    ReplyDelete
  3. Tega amat asep..-___-"
    gak ngerti. al-qur'annya aje..

    ReplyDelete
  4. huaaa...gak ngerti sama sekali bahasa sunda neh..

    ReplyDelete
  5. wah bahasa sunda.... denger orang yang ngomong aja ga ngerti apa lagi baca ya... hehheheehehe semoga berguna ya mas...

    ReplyDelete
  6. Asep, translate ke bahasa Indonesia, please...
    cuma bisa baca arti Sabda Rasulullah ajaaah..

    ReplyDelete
  7. Ampun dey Sep... jgn pake bahasa roaming gitu dong..

    ReplyDelete
  8. Gag ngerti, Mas, gag ngerti -___-"
    Translate, Mas, translate --"

    ReplyDelete
  9. Pelan-pelan membacanya sambil belajar bahasa Sunda, hehehe...

    ReplyDelete
  10. Waduh... **tepok jidat** perbendaharaan bahasa Sunda saya masih sedikit, jadi cuma ngerti dikit2, hehehe... :p
    Boleh minta yang udah ditranlate ke bahasa Indonesia kang? :)

    ReplyDelete